Location: Lima, Ohio
Project Delivery: Design-Bid-Build
Market: Healthcare
Size: 54,000 SF
Started: 2007-09
Completed: 2009-05

The Heart Institute of Northwest Ohio was a state-of-the-art 54,000 square foot medical facility that housed five different tenants. This project was the recipient of 3 distinguished awards given Associated Builders & Contractors (ABC):

  • Members Building Together from the Ohio Valley Associated Builders & Contractors
  • Award of Excellence from the Ohio Valley Associated Builders & Contractors
  • National Excellence in Construction Award of Excellence from the National Associated Builders & Contractors.

While the architect was still in the process of completing the engineering and drawings, H.A. Dorsten started the site clearing and demolition of the property in the fall of 2007. Site clearing and demolition were begun before completed plans to facilitate the excavation and construction of the basement footings and walls.  The plans were then completed, and the necessary permits were obtained, which allowed the basement construction to commence and continue upward through the first and second floors of the building center core. Construction could then continue throughout the winter months. Site grading of building pad, parking, lawn, and detention basin areas started in the spring of 2008, along with storm drainage piping and structures. The remaining above-ground building construction followed up with finishes and punch out, and construction was completed in the latter part of April 2009. The project stayed on track with the schedule set up with the architect and owner. The length of the project was extended approximately five weeks to accommodate owner-initiated changes to a suite on the second floor.

The property the owner purchased for this project was formerly used as a storage depot for armored tanks. The storage structures used were round in shape and had been removed previously; however, there were many round concrete foundations left on site that had to be demolished and removed. The site also had trees scattered across it. The landscape architect wanted to keep as many trees as possible to incorporate with the new landscaping.  Some adjustments to the layout of parking, drives, and detention basins were implemented to retain as many trees as possible.

A not-to-exceed cost for the construction budget was established. It was also agreed upon to use an open book cost tracking method that was jointly reviewed. Periodic reviews were performed to see where specific trade costs were; this also allowed review of the entire project. Everyone was pleased that H.A. Dorsten maintained excellent control of the costs and brought the completion of the projection in under budget.

This two-story building, which included an 8,290 square foot basement, has two enclosed stairwells, a monumental stair, and an elevator. The basement was utilized for archive file storage and mechanical systems.

The shell of the building is constructed with steel posts and beams with bar joists and metal deck, and exterior steel stud curtain walls. Floor construction consists of concrete slab on grade and concrete over metal form deck. The skin of the building is comprised of brick veneer, stone veneer, exterior insulation finish system (EIFS), painted standing seam roof, and translucent canopy at the drive-up front entrance.

The interior walls of the facility are constructed with concrete block shear walls, and metal stud partitions.  The ceilings are suspended acoustical ceilings with numerous drywalled soffits throughout. The front entrance lobby has a three-sided stone veneer fireplace with two gas fireplace inserts, ceramic tile, and plastic laminate paneling; this area also houses a coffee shop area.

The heating and cooling system is forced air with boilers, chillers, air handlers, VAV boxes, humidifiers, dehumidifiers, insulated ductwork, instrumentation, and controls.

The electrical features of the facility also include voice, data, video, RF distribution, fire alarm, security, and generator systems.

H.A. Dorsten provided all coordination and supervision of subcontractors and material suppliers. We also self-performed 30 percent of the total contract amount through excavation, backfilling, concrete footings, rough carpentry, finish carpentry, millwork, casework, doors, frames, finish door hardware, and miscellaneous specialties.

The Heart Institute of Northwest Ohio was a state-of-the-art 54,000 square foot medical facility that housed five different tenants. This project was the recipient of 3 distinguished awards given Associated Builders & Contractors (ABC):

  • Members Building Together from the Ohio Valley Associated Builders & Contractors
  • Award of Excellence from the Ohio Valley Associated Builders & Contractors
  • National Excellence in Construction Award of Excellence from the National Associated Builders & Contractors.

While the architect was still in the process of completing the engineering and drawings, H.A. Dorsten started the site clearing and demolition of the property in the fall of 2007. Site clearing and demolition were begun before completed plans to facilitate the excavation and construction of the basement footings and walls.  The plans were then completed, and the necessary permits were obtained, which allowed the basement construction to commence and continue upward through the first and second floors of the building center core. Construction could then continue throughout the winter months. Site grading of building pad, parking, lawn, and detention basin areas started in the spring of 2008, along with storm drainage piping and structures. The remaining above-ground building construction followed up with finishes and punch out, and construction was completed in the latter part of April 2009. The project stayed on track with the schedule set up with the architect and owner. The length of the project was extended approximately five weeks to accommodate owner-initiated changes to a suite on the second floor.

The property the owner purchased for this project was formerly used as a storage depot for armored tanks. The storage structures used were round in shape and had been removed previously; however, there were many round concrete foundations left on site that had to be demolished and removed. The site also had trees scattered across it. The landscape architect wanted to keep as many trees as possible to incorporate with the new landscaping.  Some adjustments to the layout of parking, drives, and detention basins were implemented to retain as many trees as possible.

A not-to-exceed cost for the construction budget was established. It was also agreed upon to use an open book cost tracking method that was jointly reviewed. Periodic reviews were performed to see where specific trade costs were; this also allowed review of the entire project. Everyone was pleased that H.A. Dorsten maintained excellent control of the costs and brought the completion of the projection in under budget.

This two-story building, which included an 8,290 square foot basement, has two enclosed stairwells, a monumental stair, and an elevator. The basement was utilized for archive file storage and mechanical systems.

The shell of the building is constructed with steel posts and beams with bar joists and metal deck, and exterior steel stud curtain walls. Floor construction consists of concrete slab on grade and concrete over metal form deck. The skin of the building is comprised of brick veneer, stone veneer, exterior insulation finish system (EIFS), painted standing seam roof, and translucent canopy at the drive-up front entrance.

The interior walls of the facility are constructed with concrete block shear walls, and metal stud partitions.  The ceilings are suspended acoustical ceilings with numerous drywalled soffits throughout. The front entrance lobby has a three-sided stone veneer fireplace with two gas fireplace inserts, ceramic tile, and plastic laminate paneling; this area also houses a coffee shop area.

The heating and cooling system is forced air with boilers, chillers, air handlers, VAV boxes, humidifiers, dehumidifiers, insulated ductwork, instrumentation, and controls.

The electrical features of the facility also include voice, data, video, RF distribution, fire alarm, security, and generator systems.

H.A. Dorsten provided all coordination and supervision of subcontractors and material suppliers. We also self-performed 30 percent of the total contract amount through excavation, backfilling, concrete footings, rough carpentry, finish carpentry, millwork, casework, doors, frames, finish door hardware, and miscellaneous specialties.